Plastic Personality

Bio

Plastic Personality is een groep uit Zuid-Limburg. De muziekstijl heeft zich in de vele tientallen jaren dat de groep bestaat ontwikkeld tot een unieke samensmelting van hedendaagse progrock, new wave en britpop.
De optredens kenmerken zich door hun energieke karakter. De nummers door de wijze waarop de melodielijnen bij elkaar komen en elk instrument op zijn plaats valt. Met teksten die in eerste instantie enigszins absurdistisch klinken maar stof tot nadenken geven.

De groep kent 6 leden die hun muzikale sporen ruimschoots verdiend hebben.  Plastic Personality heeft 2 albums uitgebracht en is een eind op weg met een 3e album dat in de loop van 2024 gaat uitkomen.

Op deze website kun je met hen kennismaken. Je kunt hun muziek beluisteren en fragmenten van optredens zien. Actuele ontwikkelingen vind je terug. Optredens worden in de agenda aangekondigd.

Veel kijk- en luisterplezier. En mocht je meer van ons willen weten of reageren op deze website. Mail dan naar info@plasticpersonality.nl

Wie is Plastic Personality

Plastic Personality is een band waarvan bijna alle leden uit Zuid-Limburg komen. De band treedt al tientallen jaren op bij festivals of in zalen in de regio. We beschikken over een eigen geluidstudio in Stein waar de albums worden opgenomen. De band bestaat uit:

  • Patrick van den Heuvel – Drums
  • John Höppener – Bas
  • Peter Mulders -Zang
  • Fred van Setten – Toetsen
  • Louis de Wolf – Gitaar
  • P. Ziezo – Gitaar

De naam Plastic Personality is niet zomaar gekozen: Als je onze muziek beluistert dan hoor je niet zomaar recht-toe-recht-aan liedjes maar veel variatie. In stijl, tempo en originele overgangen. Het woord ‘Plastic’ is gekozen omdat we vinden dat onze muziek kneedbaar is. Net als van plastic kunnen we van alles maken met steeds dezelfde basis van noten. Met onze muzikaal technische mogelijkheden maken we klankcombinaties die bij je binnenkomen. Het woord ‘Personality’ heeft te maken met hoe we in het begin bezig waren met het maken van ons eerste album. Een concept album waarbij het ging om 1 persoonlijkheid die door de wereld vanuit verschillende invalshoeken bekeken werd. En dat gaf een steeds andere blik, en dus ook muzikaal geluid. De combinatie werd een ‘Plastic Personality’. En dus ook onze groepsnaam.

De wijze waarop de nummers ontstaan werkt ook als van plastic dat vanaf een grondstof kneedbaar gemaakt wordt en uiteindelijk vaste vorm krijgt. Tijdens de repetities improviseren we. We nemen alles op en beluisteren op welke stukken we willen doorgaan. Daarnaast brengt elk groepslid zelf ook ideeën in. En in die smeltkroes ontstaan dan onze nummers.

Historie

In 1983 (ja…zo lang geleden 😊) kwamen Louis en John, samen met drummer John Scholz in Ubach over Worms (nu onderdeel van Landgraaf) bij elkaar om muziek te maken . Elke zondag repeteren in het Oratorium (een jeugdsoos ruimte bij een Patersorde). Het trio wilde graag iemand erbij om toetsen te spelen. Op een supermarktadvertentie reageerde Fred en daarna werd de zoektocht naar een zanger opgestart. Dat werd Henk Hamers en de groep Altara was geboren. De groep kreeg al gauw regionale bekendheid en trad regelmatig op. In 1985 kwam de LP ‘Quiz?’ uit. Melodieuze popsongs met een inhoud. Na het vertrek van John Scholz kwam Gijs Smits (tijdelijk) de gelederen versterken. Henk stopte met zingen en Peter Mulders trad als nieuwe zanger toe, samen met Baja Kuric als drummer. Met een steviger sound ging deze groep er vol voor en bracht in 1989 het album ‘The Flame’ op cassette uit. Fred, de toetsenist, verhuisde in 1990 naar het westen van het land en de groep ging eerst als viertal verder. Maar al snel kwam er versterking in de vorm van P. Ziezo op gitaar. Twee gitaristen in de band leverden natuurlijk weer een heel nieuwe sound op. De bandnaam veranderde in Plastic Personality. In 1993 kwam Patrick als nieuwe drummer bij de groep. De 10 jaar daarna kenmerkten zich door een aantal groepswisselingen en een zoektocht naar de eigen stijl. In 2003 is een album met meer experimentele muziek opgenomen, getiteld ‘Repulsion’. Dit album is nooit uitgebracht. In de jaren daarna kreeg de groep zijn eigen richting te pakken. En dit is te horen op het album ‘Joie de vivre’ dat in 2012 uitkwam. Een nieuwe mijlpaal voor de groep. Er volgde een aantal optredens en er werden plannen gemaakt voor een nieuw album. Dit duurde tot 2020. Toen kwam ‘The complexity of modern life’ uit. Door wat grotere optredens bestond behoefte om een toetsenist te zoeken. Daarbij werd voor een eenmalig optreden Fred (die nog steeds in het westen van het land woonde) gevraagd. Dit voelde voor iedereen echter zo goed en vertrouwd aan dat afgesproken werd dat Fred weer een vast bandlid zou worden. Na de corona tijd werd begonnen met het maken van nieuwe nummers in de huidige samenstelling. Al 40 jaar repeteert de groep in de Oefenbunker in Landgraaf. Maar ook al lijkt dit heel lang, Plastic Personality is een zich steeds vernieuwende groep. Die ook aanspreekt bij veel jongeren, zo blijkt uit diverse optredens waar jong en oud publiek zich goed vermaken met onze muziek.

Copyright: Plastic Personality – Artwork: P.Ziezo – Design: Sascha Teschner

Back to top